Yapay Zeka Nedir ve En Sık Olarak Hangi Sektörlerde Kullanılır?

06.02.2018

Yapay zeka, makinelerin deneyimlerden öğrendiklerini, yeni girdilere uyum sağlayıp, insan benzeri görevleri yerine getirmesini mümkün kılan teknolojidir.

1

Yapay zeka, makinelerin deneyimlerden öğrendiklerini, yeni girdilere uyum sağlayıp, insan benzeri görevleri yerine getirmesini mümkün kılan teknolojidir. Yapay zeka, insanlar gibi çalışan ve tepki veren akıllı makinelerin oluşturulmasını vurgulayan bir bilgisayar bilimi alanıdır. Yapay zekaya sahip bilgisayarların bazıları aşağıdaki nedenlerle tasarlanmıştır:

-Konuşma tanıma

-Öğrenme

-Planlama

-Problem çözme

Bu teknolojileri kullanarak, bilgisayarlar, büyük miktarlarda veri işleyerek belirli görevleri gerçekleştirmek için eğitilebilir. Yapay zeka terimi 1956’da ortaya çıkmıştır, ancak artan veri hacimleri, gelişmiş algoritmalar ve bilgi işlem gücü ve depolamadaki gelişmeler sayesinde yapay zeka bugün çok daha popüler hale gelmiştir.

1950'lerde erken dönem yapay zeka araştırmaları problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konuları araştırırdı. 1960'larda ise ABD Savunma Bakanlığı bu tür çalışmalara ilgi gösterdi ve temel insan akıl yürütmesini taklit etmek için bilgisayarları eğitmeye başladı. Örneğin, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), 1970'lerde sokak haritalama projelerini tamamladı. Ve DARPA, 2003'te Siri, Alexa veya Cortana'dan çok önce akıllı kişisel asistanlar üretti. Bu erken çalışmalar, bugün bilgisayarlarda gördüğümüz yapay zeka çalışmalarının yolunu açtı ve şimdiki muhteşem teknolojiye ulaşmamızı sağladı. Eskiden Hollywood filmleri ve bilim kurgu romanları, yapay zekayı dünyayı ele geçiren insan benzeri robotlar olarak tasvir ediyordu. Fakat günümüze baktığımız zaman bu teknolojilerin o kadar da korkutucu olmadığını görüyoruz. Ama yine de Elon Musk gibi isimler dünyayı yapay zeka tehlikesine karşı uyarmaya devam ediyor.

 

Yapay Zeka Nedir? Neden Önemlidir?

Yapay zeka, verilerle tekrarlı öğrenmeyi otomatik bir hale getirir: Ancak yapay zeka teknolojisi  donanım odaklı robotik otomasyondan farklıdır. Manuel görevleri otomatikleştirmek yerine,yüksek hacimli, bilgisayarlı görevleri güvenilir bir biçimde hem de yorulmadan gerçekleştirir. Bu tür bir otomasyon için, sistemi kurmak ve doğru soruları sormak için insan sorgulaması gereklidir.

Yapay zeka mevcut ürünlere zeka katar: Çoğu durumda, yapay zeka teknolojisi bireysel bir uygulama olarak satılmayacaktır. Bunun yerine, daha önce kullandığınız ürünler, yeni nesil Apple ürünlerinin bir özelliği olarak Siri'nin kullanılması gibi, bu yetenekler daha da gelişecek. Otomasyon, konuşma platformları, robotlar ve akıllı makineler, güvenlik istihbaratından yatırım analizlerine kadar, evde ve işyerinde birçok teknolojiyi geliştirmek için çok miktarda veri ile yapay zeka birleştirilebilecek. Bu da teknolojinin daha verimli bir biçimde kullanılmasını sağlayacak.

Yapay zeka öğrenme algoritmalarına uyar: Yapay zeka, algoritmalar aracılığı ile bir yetenek elde edebilir. Algoritma ile satranç oynamayı öğrenebileceği gibi, bir sonraki çevrimiçi ürün için hangi ürünün önerileceğini de seçebilir.

Yapay zeka daha derin verileri analiz eder: Birkaç yıl önce beş gizli katmanı olan bir dolandırıcılık tespit sistemi oluşturmak neredeyse imkansızdı. Tüm bunlar inanılmaz bilgisayar gücü ve yapay zekan teknolojisi ile değişti.

Yapay Zeka Günlük Hayatta Nasıl Kullanılır?

Her sektörün yapay zeka kullanımı için farklı seçenekleri ve istekleri bulunmaktadır. Özellikle yasal yardım, patent aramaları, risk bildirimi ve tıbbi araştırma için kullanılabilecek olan yapay zeka aynı zamana sohbet programlarında da kullanılabilir. Yapay zekanın günlük hayattaki bireysel kullanımları şunları içerir:

Sağlık Hizmeti

Yapay zeka uygulamaları kişiselleştirilmiş ilaç listesi ya da sağlık analizi sağlayabilir. Kişisel sağlık bakım görevlileri, yaşam koçları olarak hareket edebilir, haplarınızı almanızı, egzersiz yapmanızı veya daha sağlıklı beslenmenizi hatırlatır.

Perakende

Yapay zeka bireylere kişiselleştirilmiş öneriler sunar ve tüketici ile satın alma seçeneklerini tartışan sanal alışveriş olanakları sağlar. Stok yönetimi ve site yerleşim teknolojileri de yapay zeka yardımı ile geliştirilebilir. Bu da satış sektörüne artı puan kazandırır.

İmalat

Yapay zeka fabrika verilerini analiz edebilir. Bu sayede de imalat sürecine ciddi anlamda katkıda bulunur.

Spor Dalları

Yapay zeka oyunun görüntülerini yakalamak ve antrenörlere saha pozisyonlarını ve stratejiyi optimize etmek de dahil olmak üzere sporda müsabakanın nasıl daha iyi organize edeceğine dair raporlar vermek için kullanılabilmektedir.

Eğitim Sektörü

Yapay zeka not vermeyi otomatikleştirebilir, eğitimcilere daha çok zaman kazandırabilir. Yapay zeka teknolojisi öğrencileri değerlendirebilir ve kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabilir, onların kendi hızlarında çalışmasına yardımcı olabilir. Bu teknoloji eğitmenleri, öğrencilere ek bir destek sunarak, aynı noktada bir araya gelmelerini sağlar. AI, öğrencilerin nerede ve nasıl öğrendiğini, hatta belki de bazı öğretmenlerin yöntemlerini değiştirebilir.

 Yapay Zeka İle Birlikte Çalışmak

Yapay zeka bizi değiştirmek için değil, yeteneklerimizi daha da sınırsız bir hale getirmek için kullanılmaktadır. Yapay zeka hem bireyleri hem de şirketleri yaptıkları işte daha iyi bir konuma getirmektedir. Yapay zeka, algoritmaları insanlardan farklı olarak öğrendiklerinden, bazı durumlara farklı açılardan bakarlar. Bu sayede de gözden kaçanları görmemizi sağlarlar. Yapay zeka ile birlikte çalışanlar şu avantajları elde eder:

  • Sektörler için analiz yeteneği
  • Mevcut analitik teknolojilerin performansını geliştirme
  • Dil ve çeviri engelleri dahil olmak üzere tüm engelleri atlatma
  • Mevcut yetenekleri arttırma ve yapılan işte daha iyi olma
  • Daha iyi bir vizyon, daha iyi bir anlayış, daha iyi bellek ve fazlasını sağlama
  • İşleri kolaylaştırma
  • İş takibini rahat bir hale getirme
  • Güvenliği sağlama

Yapay Zekanın Faydaları Nelerdir?

Yapay zeka birçok sektöre inanılmaz faydalar sağlamaktadır. Bu yeni teknolojiyi kucaklamak, ona karşı isyan etmek yerine, çok önemli bir adım olacaktır. Robotların yükselişi, işgücünü desteklemek, işçilere yeteneklerini yükseltme özgürlüğü sağlamak için mükemmel bir fırsat sunmaktadır. Çünkü yapay zeka, insanları kısıtlayan görevleri de tam anlamıyla yerine getirebiliyor. Bu da zamandan tasarrufu sağlıyor.

Yapay zekanın faydalarını şöyle listleyebiliriz:

-Yapay zeka sayesinde hata yapma riski neredeyse sıfıra inmektedir. Veriler daha büyük doğrulukla işlenir ve analiz edilir.

-Yapa zeka teknolojisi özellikle uzay araştırmalarında faydalı olmaktadır. Akıllı robotlarla bilinmeyen gezegenler keşfedilebilir.

-Akıllı robotlar gün geçtikçe hayatımızın daha da içine girmektedir. Örneğin bir yol tarifi almak için Siri’ye anında ulaşabiliriz.

-Sanal asistan olarak kullanılmaktadırlar. Bu da zamandan tasarrufu mümkün kılar.

-Duyguları olmadığı için bizden daha mantıklı düşünürler ve bu nedenle de mantıklı olanı yaparak, doğru hereket etmiş olurlar.

-İnsanların sahip olduğu sınırları aşmak için kullanılabilirler.

-İnsanların yeteneklerini keşfetmesine olanak sağlarlar.