Toyota ve Hitachi, Otomotiv Fabrikalarına IOT Platformları Kuracak

15.01.2018

Hitachi tarafından geliştirilen Lumada, veri toplama ve veri analizi işlevlerini gerçekleştiriyor. Platform, büyük verilerin analiz edilmesi sonucunda akıllı öneriler oluşturarak verimliliği arttırmayı amaçlıyor.

toyota

Dünyanın önde gelen otomotiv markalarından biri olan Toyota, teknoloji yatırımları ile tanınan şirketlerden biri. Kendisi gibi Japonya menşeili olan Hitachi ile işbirliği yapan marka geçtiğimiz aylarda, otomotiv fabrikalarında Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerinden yararlanacağını duyurdu.

Öncelikle Japonya’daki fabrikalarda kullanılmaya başlanacak olan yeni teknolojiler sayesinde üretimde PYKU (Planla – Yap – Kontrol Et – Uygula) süreçlerindeki sorunların daha etkin tanımlanmasını ve çözümlenmesini amaçlanıyor.

Lumada IoT Platformu

Hitachi tarafından geliştirilen Lumada, veri toplama ve veri analizi işlevlerini gerçekleştiriyor. Platform, büyük verilerin analiz edilmesi sonucunda akıllı öneriler oluşturarak verimliliği arttırmayı amaçlıyor.

Bağlı cihazlardan elde ettiği veri anormalliklerini ve sorunları hızlı şekilde analiz edebilen sistem, dinamik şekilde çalışıyor. Maliyet düşürücü çözümleri ile öne çıkan sistem, bileşen ve hammadde kullanımını optimize ederek üretimde yaşanabilecek sorunların da önüne geçiyor.

Optimal üretim planlaması için öneriler sunan sistem, üretim sürecinde yaşanan sorunları da anlık şekilde tespit edebiliyor.

Lumada ile Karar Mekanizmalarında Kolaylık Sağlanıyor

Dünya genelindeki dijital dönüşümün öncüsü olmayı amaçlayan marka, Lumada platformu ile firmalara veri analizi ve karar mekanizmalarında kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Veri analizinin yanı sıra yapay zeka, simülasyon ve güvenlik gibi ek uygulamalar kullanılarak hazırlanan platform, bir firmanın ihtiyaç duyabileceği çözümleri bir arada sunuyor.

Verilere ışık tutması nedeni ile “Illuminate / Aydınlatmak” kelimesinden ilham alınarak adlandırılan Lumada platformu, bağlı cihazların yanı sıra üçüncü parti verilerini de analiz için işleme alabiliyor. Sistem içerisindeki büyük veriden de faydalanılarak yapılan analizler, genişleyen sistemler için de ideal şekilde çalışıyor.

Platformu kullanan diğer işletme verilerinin analiz edilmesiyle sürekli öğrenen sistem, oluşabilecek sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerini sunma konusunda da bu bilgilerden faydalanıyor. Markanın farklı uygulama ve ürünlerinden elde edilen veriler de platform içerisinde aktif şekilde kullanılıyor.

Ulaşım, enerji, finans ve sağlık gibi birçok alanda müşterileri bulunan Hitachi; bu kanallar üzerinden bugüne kadar toplanan verilerin de etkin şekilde platforma yansıtıldığını belirtiyor. Co-creation / Birlikte Oluşturma olarak adlandırılan bu süreç sayesinde olası sorunların ilk belirtilerde tespit edilebilmesi ve en optimal çözüm önerilerinin oluşturulması da sağlanıyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olması ve yıllar içerisinde elde ettiği deneyim sayesinde güvenli bir platform oluşturmayı başaran Hitachi, Lumada IoT platformunun kısa süre içerisinde pek çok sektörde kullanıma sokmayı da hedefliyor.

 

Toyota ve Hitachi İşbirliği

Fabrikalar içerisindeki tüm makinelerin bağlanacağı sistem, üretim sürecinin analizlerini yaparak olası problemleri tespit etmek için kullanılacak. Verilerin yalnızca bağlı oldukları süreçler için değil, tüm fabrika uygulamaları için analiz edilmesi ve bu sayede fabrika verimliliğinin de arttırılması planlanıyor.

Yalnızca üretim süreçlerinde değil, firmanın gerçekleştirdiği tüm operasyonlarda kullanılması da hedefler arasında yer alıyor. Aynı zamanda üretilen araçlardan toplanacak veriler sayesinde ürün kalitesinin arttırılması amaçlanıyor.

2016 yılında Hitachi tarafından tanıtılan Lumada platformu, ilk olarak markanın kendi tesislerine entegre edilmişti. Platformun ilk kullanıcıları arasında kimya devi Diacel de yer alıyor.

Diacel için bir görsel tanımlama sistemi üzerinde çalışan Hitachi, markanın ürün kalitesinin arttırılmasını ve çalışan aksiyonlarının saptanmasını hedeflemekte.

Gelen ilk değerlendirmeler, Lumada platformunun ikinci versiyonunun yayınlanmasını da sağladı. Lokalde ya da cloud uygulamalarında kullanılabilir hale getirilen sistem, metadatanın dijital temsillerini de oluşturabiliyor. Bu sayede süreçlerde kullanılan bağlı cihaz ve bileşenlerin anlık durumları da takip edilebiliyor.

Japonya’da denenecek olan sistem başarılı sonuçlar verirse, firmanın diğer lokasyonlardaki üretim tesislerinde de kullanılmaya başlanacak.