Tableau ile Tanışma

03.03.2021

Fahrettin Çanlı

Tableau iş zekâsı ekiplerince sıkça kullanılan bir veri görselleştirme aracıdır. Elbette bütün yetenekleri bununla sınırlı değil, Tableau ile basitçe sürükle bırak yöntemini kullanarak interaktif grafikler ve gösterge panelleri

22

Tableau iş zekâsı ekiplerince sıkça kullanılan bir veri görselleştirme aracıdır. Elbette bütün yetenekleri bununla sınırlı değil, Tableau ile basitçe sürükle bırak yöntemini kullanarak interaktif grafikler ve gösterge panelleri (dashboard) hazırlayabilirsiniz aynı zamanda Tableau Prep isimli aracı kullanarak farklı kaynaklardan gelen verilerinizi düzenleyerek kirlilikten arındırabilir, alanları birleştirebilir, pivot tablolar oluşturabilirsiniz böylece daha sağlıklı analizler yapabilirsiniz. 
Aşağıdaki diyagramda Tableau’nun veri görselleştirme yolculuğumuzda bize yardımcı olacak ürünlerinden bazılarını görebiliriz: 


Bu ürünlerden Tableau Public Server, Tableau Public Desktop, Tableau Reader ve Tableau Mobile ürünleri ücretsiz olarak kullanıcılara sunuluyor. 
Eğer öğrenciyseniz Tableau ürünlerini bir yıl ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tüm ürünlerin 14 günlük ücretsiz deneme sürümleri de mevcut.

Gelin Tableau ürünlerini kısaca tanıyalım.
Tableau Desktop: Kendi bilgisayarınızı kullanarak (PC veya MAC) veri görselleştirme yapabileceğiniz interaktif grafikler hazırlayabileceğiniz bir yazılım, aynı zamanda en çok kullanacağımız araçların başında geliyor.

Tableau Public Desktop: Ücretsiz bir masaüstü uygulamasıdır. Bu ürünü Tableau Desktop’un ücretsiz ve bir miktar kısıtlı versiyonu olarak düşünebiliriz. Tableau Desktop’taki kadar çok kaynağa bağlantı imkânı sağlamaz ayrıca bu sürümde çalışmalarınızı sadece Sadece “Tableau Public Server”a yani Tableau’un ücretsiz bulut hizmetine kaydedebilirsiniz. Öğrenmeye başlamak için oldukça faydalı bir alternatif.

Tableau Server ve Tableau Online: Verilerinizi ve oluşturduğunuz dashboardlarınızı güvenle saklayabileceğiniz ve diğer çalışma arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz iki alternatif. 
“Tableau Online” Tableau’nun kendisi tarafından yönetilen bir bulut hizmetidir. “Tableau Server” ise Linux veya Windows bir sunucu üzerine sizin kurup yönettiğiniz merkezi bir platformdur, genellikle özel bir yönetici gerektirir. “Tableau Public” ise Tableau Online’ın ücretsiz versiyonudur, Tableau Public kullandığınızda verileriniz diğer kullanıcılardan gizleyemezsiniz, kendi bilgisayarınıza kaydedemezsiniz.

Tableau Prep: Geliştiricilerin ham verileri temizlemesine ve farklı kaynaklardan gelen verileri bir araya getirmelerine yardımcı olur. Farklı veri tabanlarına bağlanabilen, veriyi birleştirebilen, veri üzerinden dönüşüm yapabilen ve sonuçlarını çıktı olarak kaydedebilen mini bir ETL (Çıkartma, Dönüştürme ve Yükleme) aracıdır. Bu araç üzerinde yaptığınız işlemleri otomatik hale getirilebilir ve geliştiricilerin gereksiz manuel veri işlemlerinden kaçınmasına yardımcı olabilirsiniz.
Tableau Reader: Bu araç ile “Tableau Desktop” ile oluşturulan dashboardları ve grafikleri görüntülememize yardımcı olan ücretsiz masaüstü uygulamasıdır. Grafiklerle interaktif olarak etkileşime geçebilir filtreleri kullanabiliriz ancak bu araç ile herhangi bir düzenleme işlemi yapamayız.

Kurulum ve Başlangıç
Verilerimizi görselleştirmeye başlayabilmek için Desktop, Online veya Public uygulamalarından birine sahip olmamız gerekiyor.
Bunlardan Tableau Online Public ve Tableau Public Desktop kullanabileceğimiz ücretsiz alternatifler. Tableau Server dışındaki ürünlerin kurulum aşaması ileri – ileri şeklinde olduğundan burada detaylarına girmemize gerek yok. 
Tableau Desktop Masaüstü uygulamasının ara yüzünü inceleyerek devam edelim. 
Kurulum Tamamlandıktan sonra masaüstü kısayoluna çift tıkladığımızda bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.
 

Makale ile ilgili yazarımıza soru sormak için : fahrettin.canli@redington.com.tr