Mükemmel Ürün Tasarımı Nasıl Yapılır?

26.06.2021

Teknoloji çağının önemli gereksinimleri arasında yer alan ürün tasarımı, iş dünyasının dijitalleşmesi ile birlikte büyük oranda elektronik ortama taşındı

1

Konseptten Dijital Prototipe Mükemmel Ürün Tasarımı Nasıl Yapılır?
Teknoloji çağının önemli gereksinimleri arasında yer alan ürün tasarımı, iş dünyasının dijitalleşmesi ile birlikte büyük oranda elektronik ortama taşındı. Tasarım süreçlerinde Yapay Zekâ (AI) ve makine öğreniminden yararlanan elektronik ortamdaki platformlar, sezgisel yapılarının da katkısıyla fikirlerinizi somutlaştırmanız için biçilmiş kaftan niteliğindedir.

Mükemmel Ürün Tasarımı Nasıl Yapılır?
CAD/Bilgisayar Destekli Tasarım ve 3 boyutlu tasarım, konseptten dijital prototipe mükemmel ürün tasarımı yapmak için ihtiyaç duyduğunuz temel özellikler arasında yer alır. 3 boyutlu tasarım, en yalın hâliyle, bilgisayar grafikleri kullanarak özel programlar yardımıyla canlı veya cansız bir nesnenin üç boyutlu matematiksel modellemesine verilen isimdir. Endüstriyel tasarım standartlarında büyük öneme sahip olan 3D modelleme, üretim aşamasına geçmeden önce ideal konsept ve dijital prototip yaratmak amacıyla kullanılır.
CAD ise matematiksel ve geometrik parametreler ışığında tanımlanan dijital tasarımların hazırlanması, düzenlenmesi ve söz konusu tasarım ile ilgili verilerin analiz edilmesini sağlayan programların genel adıdır. Yaptığınız tasarımın bilgisayar ekranında üç boyutlu gösterimine imkân tanıyan CAD/Bilgisayar Destekli Tasarım, modellemeniz üzerinde yaptığınız değişiklikleri de görüntüye yansıtır.
İyi bir ürün tasarımı yapmak için firmanızın gereksinim duyacağı CAD/Bilgisayar Destekli Tasarım ve 3 boyutlu tasarım, gerçek koşulları simüle ederek tasarım sürecinin her bir aşamasını teste tabi tutmanızı sağlar. Böylece mükemmel ürün tasarımına giden yolda karşılaşabileceğiniz tüm parametreleri en iyi şekilde değerlendirme şansına sahip olursunuz.
Öte yandan mükemmel ürün tasarımı için sahip olacağınız çözümün sadece iki bileşeni içermesi yeterli değildir. En iyi sonuçlara ulaşmak amacıyla hareket ederken katmanlı üretim için uygun, tasarım üzerindeki milimetrik hataları bile saptayabilen ve sürdürülebilir gelişim çizgisini mümkün kılan çözümlerden yararlanmalısınız. Bilgisayar desteği ve üç boyutlu tasarım mükemmel ürün tasarımı için temel oluştururken AR teknolojisi, sezgisellik ve 3D yazıcılar da çeşitli geliştirmeleri işlevsel şekilde uygulamanızın önünü açar.

AR Teknolojisi İle Sezgisel Tasarım Arasındaki İlişki
AR (Augmented Reality), Türkçe ismiyle Artırılmış Gerçeklik, çevrenizde yer alan fiziksel unsurlar ile bilgisayar teknolojileri kaynaklı video, grafik, ses, GPS benzeri verilerin birleştirilmesi sonucu meydana gelir. Bir başka deyişle AR, sanal dünyadaki bazı materyallerin, içinde yaşadığınız gerçek dünyaya entegre edilmesi demektir. Nesnelerin gerçek görüntüler üzerine bindirilmesi şeklinde de tanımlanan AR teknolojisi, mükemmel ürün tasarımı yapmak için kullanacağınız çözümün vazgeçilmez unsurlarından biridir.
Akıllı cihazlar aracılığıyla sanal ortamda var olan materyalleri, dinamik biçimde ve gerçek zamanlı olarak algılamanızı sağlayan AR teknolojisi, sezgisel tasarımla iç içe geçmiş bir kavramdır. Konsept, prototip ve benzersiz ürün tasarımı arasındaki ilişkide gerçek zamanlı simülasyon özelliği, zihninizdeki sonuca ulaşmanızda oldukça önemli rol oynar. Bağlam dışı ve doğal olmayan herhangi bir tasarım unsuruyla karşılaşmadan üretiminizi tamamlamanızı kolaylaştıran AR teknolojisi, kullanacağınız çözüm üzerinde yaptığınız tüm hamleleri gerçek zamanlı olarak simüle eder ve geriye dönük şekilde hata düzeltme şansı tanır.
CAD ve AR teknolojisi birleşimiyle benzersiz bir gerçek zamanlı simülasyon ve katmanlı üretim opsiyonu sunan dijital çözümler birbirleri ile ilişkili tasarımlar yapmanızı hatırı sayılır seviyede kolaylaştırır. Üretkenliğinizi önemli ölçüde artıran ve mükemmel ürün tasarımının her bir aşamasında ürününüze ait fikrinizi geliştirmenizi mümkün kılan AR teknolojisi ve sezgisel tasarım yeni nesil bir dijital çözümde aramanız gereken özelliklerdendir.
Bunun en büyük nedeni ise bir tasarım fikrinin, tasarıma ait ürünün bağlamından bağımsız düşünülememesi olarak ifade edilebilir. Zira mükemmel tasarım için her ne kadar gelişmiş yazılım ve donanım desteğine ihtiyacınız olsa da söz konusu unsurların dönüştürebileceği detaylıca düşünülmüş fikirlere sahip olmanız son derece önemlidir. Fikir ve muhtemel ürün tasarımı arasındaki ilişkinin sağlam temellere dayanması ve bağlamda kopukluk olmaması AR teknolojisi ve sezgisel tasarım ilkeleri ışığında yapabileceklerinizin sınırlarını bir hayli genişletir.
Tüm bu sebepler nedeniyle gelişmiş ve kapsamlı bir düşünce temeli üzerine CAD, 3 boyutlu tasarım, AR teknolojisi ve sezgisel tasarım unsurlarını bünyesinde barındıran bir dijital çözümden yardım almanız firmanızın benzersiz ürün tasarımı sürecini mükemmelleştirmesi için idealdir.

3D Yazıcı: Hızlı Prototipleme ve Benzersiz Ürün Çıktısı
3D yazıcı, katmanlı üretim ve hızlı prototipleme olanağı ortaya koyar. Filament ismi verilen materyaller kullanarak üç boyutlu şekilde tasarlanmış sanal nesneler üretmeye yarayan 3D yazıcı, katmanlı üretim prensibiyle çalışır. Tasarım sürecinde katman katman çalışıldığı için sanal nesne fiziksel olarak oluşturulurken de aşağıdan yukarıya yine katman katman hareket edilir. 3D yazıcı, dijital prototipe uygun mükemmel üretim için en işlevsel yöntemdir.
Konsept, prototip ve mükemmel ürün tasarımı bağlamının final aşamasında yer alan 3D yazıcı, katmanlı üretim içinde hataları düzelterek ilerlediğiniz başarılı bir tasarım sürecinde sonuca ulaşmanıza katkıda bulunur. İyi bir ürün tasarımı için gerekli olan dijital çözümde, tıpkı diğer unsurlar gibi muhakkak bulunması gereken 3D yazıcı, konsept sonrası düzeltmelerle birlikte yarattığınız dijital prototipe uygun mükemmel ürün örnekleri oluşturmanızı sağlar.
3D yazıcı; konsept ve dijital tasarımın fiziksel bir ürüne dönüştüğü aşamayı ifade eder. Ürünü kalite parametrelerinde test etmenizi kolaylaştıran söz konusu bileşen, dijital prototipte fark etmediğiniz hataları saptamanızı da kolaylaştırır.

Redington Türkiye markaları içinde yer alan PTC Creo ürünü ile tasarım dünyasında işinizi kolaylaştıracak tüm uygulamaları tek çatı altında bir araya getiriyoruz. 3D tasarım alanındaki iş ortağımız PTC tarafından geliştirilen Creo 8.0’ı kullanarak ürünlerinizi konseptten dijital prototipe başarılı şekilde ve zahmetsizce taşıyabilirsiniz. Ayrıca AR teknolojisi ve 3D yazıcılardan yararlanarak sezgisel ve bağlantılı ürünler yaratabilirsiniz. Siz de geleceğin 3D CAD tasarım platformu PTC Creo 8.0’ın işlevsel dünyasına adım atmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, isterseniz PTC Creo adresindeki başvuru formunu doldurarak ücretsiz demo için talep gönderebilirsiniz.