Akıllı Tedarik Zinciri Yönetimine Neden İhtiyacınız Var? Bu Alanda Nasıl Başarılı Olursunuz?

06.06.2020

Perakendenin dijital dönüşümü, endüstrinin neredeyse her kolunu etkiliyor - üretim, ulaşım, müşteri hizmetleri, hatta alışveriş deneyimi bile dijital teknolojiler sayesinde değişime uğradı

1

Perakendenin dijital dönüşümü, endüstrinin neredeyse her kolunu etkiliyor - üretim, ulaşım, müşteri hizmetleri, hatta alışveriş deneyimi bile dijital teknolojiler sayesinde değişime uğradı. Dijital dönüşümün faydalarından etkilenen birçok sektör var; ancak biz bu yazımızda tedarik zinciri yönetimine odaklanacağız.

Akıllı tedarik zinciri yönetimi, tedarik zincirini optimize etmeyi, modern teknolojilerin uygulanmasını ve güçlendirilmesini gerektirir. Şirketler, akıllı tedarik zinciri sayesinde maliyetten tasarruf edebilir, daha fazla gelir elde edebilir, müşteriye ulaşıma hızlarını arttırabilir ve rekabette ön sıralara geçebilirler.


Akıllı Tedarik Zinciri Yönetimi Nasıl Yapılır?

Akıllı tedarik zinciri yönetimi, işletmeler ancak güncel perakende dijital dönüşüm teknolojilerinden tam olarak yararlanabildiğinde mümkündür: yapay zeka (AI), makine öğrenmesi (ML), tahmine dayalı analitik, birleşik ticaret ve büyük veri.

Makine öğrenmesini ve öngörüye dayalı analitiği kapsayan yapay zeka, tedarik zinciri ticari istihbaratına güç vermeye yardımcı olabilir. Bu çözümler, bilgilendirme ve optimize etme hedefiyle dijital tedarik zincirindeki büyük verileri, müşteri davranışlarını ve işletme eğilimlerini kapsar. Geleneksel tedarik zinciri yönetimi yakın geçmişte kusurluyken ve manuel operasyon gerektiriyorken,  akıllı tedarik zinciri yönetimi ile artık kusursuzlaşıyor. 

Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor? Akıllı tedarik zinciri yönetimi, perakende şirketlerinin  artık tedarik zincirinin bağımsız bir birimi olmadığı anlamına gelir. Bugün, tüm faaliyet alanlarınız - tedarik zinciriniz dahil - bağlı ağlar ve veri ağları kullanılarak entegre ve optimize edilebilir. Bahsedilen faaliyet alanları; tahminleri, karar vermeyi, maliyet kontrolünü ve genel verimliliği kapsar

Akıllı Tedarik Zinciri Yönetimine Nasıl Geçilir?

1. IoT bağlantılı sistem ve cihazları entegre edin. IoT tabanlı sistemler, potansiyel müşterilerin ve nakliyenin gerektirdiklerinden dolayı karmaşıktır, çok kanallı tedarik zincirlerini yönetebilmek için şarttır. Bu cihazlar ile yapay zeka, makine öğrenmesi, tahmini analitik işlemleri yapmak ve iç görüler oluşturmak için ihtiyaç duyulan verileri oluşturur.

Perakendecilerin tedarik zinciri yolculuğu boyunca ürünleri takip etmesini sağlayan izleme cihazları nakliyeye eklenebilir. İmalat, depolama, nakliye ve envanterden nihai satışa kadar, mallardan elde edilen veriler, ne sıklıkla stoklamaya ihtiyaç duyulduğu, stoklarda ne kadar süreliğine ürün bulunabilir olduğu ve bir sonraki satın alma döngüsü için nasıl tahmin yürütüleceği konusunda bilgi verecektir.

2. Verimsizlikleri tanımlamak için büyük veri ve algoritmalar kullanın. Akıllı tedarik zinciri boyunca, perakendecilere tedarik zinciri sürecinin her adımını iyileştirmek için kullanılabilecek IoT özellikli cihazlarla binlerce veri toplanabilir. Yapay zeka, veri bilimi ve tahmine dayalı analitik kullanarak, iyileştirmeler ve ele alınması gereken verimsizlikler, perakendeciler tarafından hızlı bir şekilde tespit edilebilir.

Tahmine dayalı analitik ve büyük veriler, aksama süresini düşürme, iş akışlarını optimize etme ve maksimum verimlilikle çalışma elde etme konusunda perakendecilere güç sağlayabilir. Bu veriler, tedarik zincirinin ötesinde satış tabanından, saha servislerine ve müşteri hizmetlerine kadar uzanan optimizasyon stratejilerini de yönlendirebilir.

  1. Makine öğrenmesine güvenin. Makine öğrenmesi, yapay zeka ve tahmine dayalı analitikten elde edilen verileri kullanarak tedarik zincirinin her aşamasını otomatik olarak optimize edebilir. Bu sayede, perakendeciler yeni verimli operasyonların belirlenmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde ve gelirin arttırılmasına yardımcı olmak için bu verileri kullanabilirler.

  2. Otomatikleştirme. Tedarik zinciri boyunca otomasyon, perakende operasyonları ve akıllı tedarik zinciri için çok önemli bir bileşendir. Otomasyon, her şeyden önce, tedarik zincirinin iyileştirilmesinde en önemli faktör olan hızı arttırır. Ondan sonra, perakendecinin iş akışının ayrılmaz parçalarını optimize edebilir.

Perakendeciler, otonom mobil robotlar (AMRler), toplayıcı robotlar, cobotlar ve otomatik konveyör sistemleri gibi otomasyon çözümleri aramalıdır. Bu otonom çözümler, tedarik zincirinin çeşitli yerlerine dokunur ve çalışanların yaptıkları işte daha doğru ve verimli olmalarına yardımcı olabilir. Akıllı tedarik zinciri, akıllı çözümler ve eğitimli tedarik zinciri uzmanları arasında bir denge kurabiliyor olmalıdır. Bu sayede optimal verime ulaşılabilir ve tedarik zinciri yüksek performansta operasyonları sürdürebilir.

Akıllı bir tedarik sisteminin temelinde, perakende satış operasyonlarının her noktasına dokunan, güçlü bir dijital çözüme ihtiyaç vardır. Hitachi Solutions olarak, perakende operasyonlarında dönüşüm isteyen ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak isteyen her perakendeciye özel çözümler geliştiriyoruz. Dijital dönüşümünüzü hemen başlatmak için, ekibimizle iletişime geçin.