Ağ Güvenliği

06.10.2020

Ağ güvenliği, herhangi bir ağı, ağ trafiğini ve ağdan erişilebilen varlıkları siber saldırılardan, yetkisiz erişimden ve veri kaybından korumak için kullanılan teknolojiler, süreçler ve politikalar anlamına gelir.

3

Ağ güvenliği, herhangi bir ağı, ağ trafiğini ve ağdan erişilebilen varlıkları siber saldırılardan, yetkisiz erişimden ve veri kaybından korumak için kullanılan teknolojiler, süreçler ve politikalar anlamına gelir. Küçük işletmelerden en büyük kuruluşlara ve hizmet sağlayıcılara kadar sektörlerdeki her kuruluş, kritik varlıkları ve altyapıyı hızla genişleyen bir saldırı yüzeyinden korumak için ağ güvenliğine ihtiyaç duyar.

Ağ güvenliği, katmanlı bir yaklaşımla ağın birçok ucunu ve ayrıca ağın içini korumalıdır. Güvenlik açıkları, cihazlardan ve veri yollarından uygulamalara ve kullanıcılara kadar her yerde mevcuttur. 

Kuruluşlar çok sayıda potansiyel tehditle karşılaştıkları için, bireysel tehditleri veya açıkları ele almayı veya sürekli uyumluluk gibi diğer görev açısından kritik altyapı gereksinimlerine yardımcı olmayı amaçlayan yüzlerce ağ güvenliği yönetimi aracı da vardır. Kuruluşlar, entegrasyon ve otomasyona öncelik veren bir platform yaklaşımı kullanarak çok sayıda tehdidi kapsayan ağ güvenliği çözümlerine öncelik vermelidir.

Ağ Güvenliği Önemi

Günümüz tehdit ortamı her zaman değişiyor ve dağıtılmış hizmet reddi saldırılarından, fidye yazılımlarına kadar, siber saldırıların sıklığı, hacmi ve karmaşıklığı yavaşlama belirtisi göstermiyor. Tüm kuruluşlar ağ güvenliğine ihtiyaç duyar, çünkü ağ altyapısında bir dakikalık kesinti veya hizmet performansında bir gecikme gibi küçük bir aksama bile bir kuruluşun itibarına, alt satırına ve hatta uzun vadeli uygulanabilirliğine zarar verebilir. Genellikle yetersiz ağ güvenliği araçlarının yakalayamadığı görünüşte zararsız izinsiz girişler olarak başlayan yıkıcı siber saldırılar, kurumları sakatlayıcı para cezaları ödemeye ve hatta kapılarını sonsuza kadar kapatmaya zorlayabilir.

Tipik olarak bir ağ yöneticisi tarafından yönetilen ağ güvenliği, BT güvenlik politikasının uygulanmasını ve aşağıdakilere ağ yazılımı ve donanımının dağıtılmasını içerir:

•    Ağı, altyapısını ve tüm trafiğini harici siber saldırılardan koruyun.
•    Ağ üzerinden kullanılabilen tüm BT varlıklarını ve kaynaklarını yetkisiz erişimden koruyun.
•    Yetkili kullanıcıların, işi etkin bir şekilde gerçekleştirmek için bu ağ BT varlıklarına ve kaynaklarına yeterli erişiminin olmasını sağlayın.

Ağ güvenliğine önem verilerek dağıtılmış hizmet reddi saldırılarını, kötü amaçlı yazılımları, reklam yazılımları, bilgisayar solucanları ve bot ağları gibi tehditler önlenebilir.